Pentru prima oară în ultimii ani, analizele sociologice arată că populația crede că România se îndreaptă într-o direcție bună.
Potrivit unui sondaj IRES realizat după alegerile prezidențiale, întrebați dacă în România lucrurile merg în direcția bună sau într-o direcție greșită, 55% din respondenți au spus că direcția este bună, 34% că direcția este greșită, 10% că nu știu, iar 1% nu răspund. Gradul de optimism trebuie pus în contextul unei tendințe remarcate de sociologi de a te arăta mai încrezător în șansele unui viitor mai bun imediat după un scrutin important.
Alta era situația în urmă cu 10 ani. Aproape jumătate dintre români (47%) se declarau mulțumiți de viața personală în general, potrivit unui Eurobarometru din anul 2005. Ponderea celor mulțumiți era mai mică dacă o comparam cu cea din statele UE15, unde cei mulțumiți erau în proporție de peste 80%.
În urmă cu 10 ani, România avea o populație de 21,6 milioane de locuitori. Numărul mediu al salariaților era în 2005 de 4,5 milioane de persoane. Cele mai recente date disponibile arată că populația României este de 20 de milioane de locuitori, iar numărul mediu al salariaților este de 4,4 milioane de persoane. Produsul Intern Brut (PIB) României era în 2005 de 288 miliarde de lei, iar la sfârșitul anului trecut a fost de 674 miliarde de lei.
În 2005, un profesor câștiga cu 8% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, iar un medic avea 91% din valoarea unui salariu mediu. Cele mai recente date disponibile arată că în 2013 atât profesorii, cât și medicii au primit salarii, în medie, cu 10% mai mici decât restul salariaților, potrivit ZF.